„Integrált terápiás és prevenciós készülék fejlesztése szöveti oxygenizáció javítása céljából”

GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00017

A MEDIX Orvosi Szolgáltató és Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság 157.545.000 Ft európai uniós támogatást nyert a „Vállalati kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységek ösztönzése” c. Széchenyi Terv Plusz program keretén belül meghirdetett pályázati kiíráson. A megítélt támogatás a projekt összköltségének 69,6645%-a volt.

Jelen projekt fejlesztési célja az „AngioSmart” rendszer fejlesztése, ami olyan kombinált telemedicinális-porttal rendelkező integrált kezelő készülék, amely transdermális széndioxid- és szöveti nitrogénoxid-hatás és az intenzitásmodulált elektromágneses-terápia együttes alkalmazásával képes a szöveti oxigenizációt és a sérült, vagy károsodott szöveti mikrokeringést javítani. A fenti cél lehetővé teszi egyrészt az egyénre szabott, az adott klinikai állapotra és a rehabilitációs célra optimalizált, illetve a prevenciós célra való alkalmazást.

A projekt 2022.04.01. napjával kezdődött és várhatóan 2025.03.31. napjával fejeződik be.

A kutatás célja:
A fejlesztés célja az „AngioSmart” rendszer fejlesztése, ami olyan kombinált telemedicinális-porttal rendelkező integrált kezelő készülék, amely transdermális széndioxid- és szöveti nitrogénoxid-hatás és az intenzitásmodulált elektromágneses-terápia együttes alkalmazásával képes a szöveti oxigenizációt és a sérült, vagy károsodott szöveti mikrokeringést javítani. A fenti cél lehetővé teszi egyrészt az egyénre szabott, az adott klinikai állapotra és a rehabilitációs célra optimalizált, illetve a prevenciós célra való alkalmazást.

A klinikai célok:
1. javítani az adott szerv/periféria funkcióját; a károsodott sejtszintű regenerációt és életfunkcióit
2. rövid- és középtávon a fejlesztéshez kapcsolt modell és algoritmus kidolgozáson keresztül – APP segítségével visszajelzéssel – a betegek esetében az adherenciát, az egészségesek esetében pedig a prevenciót megvalósítani és az egészségmegőrzést életvitelszerűen betartani
3. mindez hozzájárul a terápiás célok sikeréhez, a beteg számára az életviteli szokásokkal kiegészítve egészségnyereséget indikál.

A tervezett intelligens informatikai rendszer biztosítja:
– az effektív kezelési eljárásokkal kiegészített rehabilitáció eredményességének méréseit és utánkövetését, illetve a kiegészítő orvosi ellenőrzést (távfelügyeletet).
– a közösségi szintű fenntartható prevenció például a diabeteses vasculo-neuropathia és következményes állapotromlás megelőzését.
Az eszköz rendszer alkalmazható a mozgásszegény életmód vagy a Post-Covid érintettség esetén, vagy az ülőmunkát végzőknek, obes, keringési és egyéb rizikófaktorokkal rendelkezőknek. A készülék szöveti oxigenizáció és regeneráció javítása révén a Post-Covid szindróma állapotának kezelésére és/vagy rehabilitációjára is alkalmazható önmagában vagy mint kiegészítő terápia.
A fenti célok eléréshez szükséges egy kiértékelési modell és algoritmus kidolgozása, amely hátteret a konzorcium vezető cég e témában elért tapasztalata biztosítja humán klinikai vizsgálat megvalósításán keresztűl. A projekthez az eszközfejlesztési és orvosszakmai klinikai kutatási hátteret a konzorciumi partner biztosítja.